Hogyan használjuk okosan, az illóolajokat?

Hogyan használjuk okosan, az illóolajokat?


Ez itt hirdetés?

Hogyan használjuk jól, az illóolajokat?

 

Már az ókorban is használtak illóolajokat, elsősorban testápolás céljára, illatosításra, néha a test festésére, de igazán nagy szerepet a szakrális tevékenységekben kapott A Biblia szövegében is megtalálható a tömjén, a mirha és a balzsam.

Arábiában, Perzsiában is használták, az illóolajos testápolás mindennapos volt a népesség körében, és nem csak a gazdagok között. Az egyiptomiak voltak azok, akik elsőként foglalkoztak azzal a módszerrel, amit ma aromaterápiának hívunk. A kínaiak, a nagyobb mennyiségű illóolajok adagolásánál fellépő kábító hatást használták ki, míg az Indiaiak kapcsolatát az illóolajokkal, a Védákból is megismerhetjük. A görögök, és a Rómaiak is használták a gyógynövények aromáját gyógyításra, de éppúgy megjelent a bőrápolásban, a parfümökben.

A középkorban, az illóolajok szinte eltűntek, ám az arab orvosok, további kutatásokat végeztek, míg végül felfedezték, hogyan lehet lepárlással előállítani aromás kivonatokat.

A középkor után azonban, kifejezetten fontos szerepet töltöttek be az illóolajok, az orvosok, és a vándor gyógyszerészek is alkalmazták.

Ma is egyre többen fedezik fel, az illóolajokban rejlő természetes és egészséges hatásokat, és egyre szélesebb körben, és területen hasznosítják. Bár, a legtöbb cég, aki ilyeneket állít elő, szabályok, törvényi előírások miatt, nem hangoztathatja, hogy gyógyító hatása van, ám a tapasztalatok ezt számos esetben bizonyítják. Az aroma terápia kifejezés, a 20. században született meg, de mint azt tudjuk, már az ókorban is használták az illóolajokat, a test, a szellem, és a lélek egészségének megőrzésére. Rengeteg tanfolyam van, és egyéb csatornákon is tájékozódhatunk, amennyiben szeretnénk elsajátítani az illóolajokkal kapcsolatos tudást.

Az első és legfontosabb megtanulni, hogy bizonyos termékek, melyeket illóolajként forgalmaznak, kifejezetten károsak. Igaz, ezeket határozottan olyan céllal árusítják, hogy mécsesekbe, szimplán, illatosítás céljával lehet alkalmazni. Érdemes elgondolkodni, hogy az a szer, ami bőrrel érintkezve, esetleg belsőleg fogyasztva káros, sőt mérgezést okoz, miért lenne alkalmas arra, hogy illatósítóként, légzőszerven keresztül kerüljön a tüdőbe?

Aki szeretné magát átadni, az illóolajok nyújtotta élvezeteknek, csak, és kizárólag 100% tisztaságú olajokat válasszon. Lehet, csupán párologtatóban, vagy parfümként, a jó illatot élvezni, de vannak, komolyabb felhasználási módok is.

Személyes tapasztalat, hogy megfázás esetén, egy borsmenta illóolaj, percek alatt megszűnteti az orrdugulást,  és fejfájásra is hatásos, a halánték, vagy tarkó bekenésével. Inhalálva pedig, kitisztítja a légutakat, enyhíti a torokfájást. A teába pedig cseppenteni lehet pl. a citrom aromából, amitől igazán ízletes lesz, és az immunrendszert is erősíti. A nyugodt alvást, akár betegség, vagy stressz esetén, levendulával biztosíthatjuk. A gyógynövényeket, lehet alkalmazni borogatásként, masszázshoz, de nagyon gyakori pl. a teafa alapanyagból készült krémek felhasználása, bőrproblémák, pattanások, tályogok, vagy akár égési sérülések kezelésénél.

Egy-egy illóolajnak, több felhasználási területe is lehet, ezért érdemes szakértővel konzultálni, az alkalmazás előtt, hogy a terápia a legmegfelelőbb legyen. Ritkán, de előfordulhat, hogy valaki valamelyik növényre, aromára allergiás, vagy másképp reagál, mint mások. Legjobb, ha körültekintően, először csak kis mennyiségben, próbát végzünk, főleg, ha valakinek érzékenyebb, a szervezete.

Mindenképpen érdemes, a hagyományos kezeléseket előtérbe helyezni. Én, amikor a gyerekeimnek láza volt, inkább tettem a talpukra, egy szelet nyers krumplit, és nem gyógyszereket tömtem beléjük. Amióta megismertem az illóolajokat, és különböző felhasználási területüket, sokat tudtam segíteni a családomnak, és a környezetemnek.

A fájdalomcsillapítás, stressz oldás, fog problémák (ideiglenes megoldás, a fogászatot, nem helyettesíti!!!), ízületi fájdalmak, emésztési zavarok, korpás haj stb. egy pár példa, de rengeteg problémára, megoldást nyújt.

Nem könnyű, főleg ha valaki városban lakik, gyógynövényre szert tenni, Ezért, igazi ajándéknak tekintem, hogy ma már akár webshopban is tudok számtalan illóolaj közül választani, és kényelmesen házhoz rendelni. Szerencsére, találtam olyan forgalmazót, akinek a termékei, az engedélyeken túl, certifikációval(tanusítvánnyal) is rendelkezik, és rendkívül kedvezőek az árai, így mindenki számára elérhető.

Az illat élmény, igazi élvezet, nem véletlen, hogy akár eufórikus állapotot is képes előidézni. Az élvezeten túl pedig, a természet erejével támogatja az egészséget. Aki egyszer kipróbálja, úgy gondolom, az élete részévé teszi az illóolajokat. Szívesen segítek választani annak, aki szeretné kipróbálni. Van lehetőség, akár 1-2 ml-es mintákat rendelni, és vannak, komolyabb, karácsonyi ajándékcsomagok is. Fel tudod venni velem a kapcsolatot, a  szeretetolaj@gmail.com e-mail címen, és megírom, hol van jó minőségű, elérhető áron a vágyott, illóolaj.
Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »